Gorengan Amis
Dongéngna mah
kuring téh diajar usaha. Mimitina mah bingung, dina widang naon atuh kudu usaha
téh? Aya anu mapatahan kieu: “Usaha mah dina widang naon waé, tapi anu alus mah
urang resep jeung katoong piuntungeunana.” Satuju pisan kuring téh. Da puguh
resep téh kana papasakan, nya bismillah wé usaha dina kulinér.
Anu mimiti diproduksi
téh goréngan kacang héjo. Kunaon dipilih goréngan kacang héjo, sabab sabada
surpéy (héhé... gaya) ka warung-warung, goréngan kacang héjo mah langka anu
nyieun. Anu aya téh goréngan kacang kadelé, goréngan suuk, jeung goréngan
rebon. Cenah mah, kacang héjo mah lamun dijieun goréngan sok teuas ngabaketrak.
Ari kuring
kabeneran boga guru masak téh nya bageur nya béréhan. Umi, kitu biasana kuring
mah nyebutna. Nanyakeun masakan naon waé ogé, anu bisaeun mah, Umi mah tara
ngorétkeun nepi ka rusiah-rusiahna. Tah, goréngan kacang héjo ogé aya rusiahna.
“Hayang renyah
mah kacang héjona, rusiahna mah anu tadi téa,” ceuk Umi. “Lamun geus
kabayangkeun mah, der wé nyobaan. Bisi can aya bahanna, tuh di dapur aya keur
goréngan kacang héjo mah.”
Di dapur Umi mah
sagala aya. Salain bungbu-bungbu, bahan pasakan, kasebutna acan balanja téh sok
aya waé. Balikna kuring dibahanan tipung béas, aci keur campuran, jeung kacang
héjona sakalian.
Isukna bada
subuh kuring prakték nyieun goréngan kacang héjo. Rada rusuh da hayang ngudag
nitip ka Ma Enong, tatangga tukang surabi. Da puguh kuring ogé murid anu pinter
(hehe... pedah teu aya anu muji), goréngan téh penampilanna alus. Dititipkeun
wé ka Ma Enong. Keun keur ka warung mah rada nyantéy ge bisa.
Sanggeus
ngabaturan budak sasarap rék ka sakola, der deui wé nyieun goréngan. Budak
ngasaan gorénganna. “Enak, tapi asa amis teuing,” ceuk budak. Rada reuwas, naha
aya goréngan amis? Barang diasaan, enya wé goréngan téh asa saroja, semu-semu
amis.
“Meureun
campuranna lain aci, tapi gula tipung,” ceuk Umi basa kuring nélépon, nanya
naha goréngan téh bet semu amis. “Meureun salah mawa kamari.”
Enya wé basa campuran
téa diasaan, amis da puguh gula tipung. Aduh, mangkaning geus aya anu dijual. Kuring
gura-giru ka Ma Enong. Kira jam dalapanan mah Ma Enong geus siap-siap rék
mulang.
“Kumaha Ma, aya
anu pajeng?” ceuk kuring bari tagiwur.
“Séép. Malah
tadi aya anu naroskeun deui, raos cenah,” témbal Ma Enong.
Kuring molohok. ** Lina Herlina - Setiabudi Bandung Mangle no 2550, 5-11 Nopember 2015
0 Response to "Gorengan Amis"
Posting Komentar